نقل وانتقال علامت تجاری

نقل و انتقال علامت تجاری ممکن است قهری و یا اختیاری باشد .با این توضیح که با فوت مالک حقیقی ،ورثه با دردست داشتن اصل گواهی و گواهی انحصار وراثت و مفاصاحساب مالیاتی جهت انتقال علامت تجاری به اداره مراجعه و پس از طی مراحل اداری ، علامت تجاری به نسبت سهم الارث بین ورثه تقسیم و مراتب پس از درج در روزنامه رسمی و ثبت در دفتر و ظهرنویسی در سند به مالکین جدید انتقال می یابد.
نوعی دیگر از انتقال ، انتقال منافع از علامت تجاری می باشد که ممکن است به دلایل مختلفی همچون عدم فعالیت شخص یا شرکت صاحب علامت تجاری صورت پذیرد که در این صورت مالک، منافع علامت تجاری خود را برای مدتی معین به شخص دیگری واگذار می نماید که این امر نیز پس از طی مراحل اداری و درج در روزنامه رسمی و ثبت دفتر و ظهرنویسی به مالک جدید برای مدت معین انتقال می یابد و مالک جدید می تواند از منافع آن بهره برداری نماید.
موسسه حقوقی چتر عدالت ایرانیان دراین زمینه با استفاده از تجربیات وکلای پایه یک و متخصص ثبتی  تا حصول نتیجه نهایی و مطلوب در کنار شما عزیزان خواهد بود.

 

ثبت انواع علامت تجاری

امروزه با گسترش روابط تجاری و اقتصادی و با توجه به گوناگونی محصولات و رقابتی شدن بازار ، اشخاص حقیقی و حقوقی جهت معرفی محصولات خود ناگزیر هستند تا محصولات خود را از سایر رقبا متمایز سازند و این امر علاوه بر ارائه کیفیت و خدمات رسانی بهتر به مشتریان به ممیزهای دیگری چون تبلیغات و برند تجاری منحصر به فرد که محصولات آنان را متمایز و برجسته سازد نیازمند می باشند. حال ممکن است این متمایز سازی با یک علامت ، یک نام نیک و یا حروف محقق گردد. موسسه چتر عدالت ایرانیان در این زمینه با بهره گیری از تجربیات وکلای موفق و متخصصص در زمینه علائم تجاری (داخلی – مادرید) و دعاوی مربوطه به آن آمادگی دارد تا نسبت به ارائه مشاوره تخصصی علامت تجاری و ثبت آن تا وصول نتیجه مطلوب ، در کنار شما شهروندان محترم قدم بردارد.
مراحل ثبت علامت تجاری

ادامه

تنظییم رضایت نامه استفاده از علامت تجاری

گاهی اوقات به دلایل مختلف همچون عدم فعالیت شخص یا شرکت صاحب علامت تجاری حقوق و منافع علامت تجاری برای مدت معین یا مادام العمر به شخص دیگری واگذار می شود که این واگذاری باید از طریق تنظیم سندرسمی تحت عنوان انتقال منافع و حقوق علامت تجاری صورت می پذیرد و سپس طی سپری شدن مراحل اداری و ثبت دفتر و ظهرنویسی و درج در روزنامه رسمی به مالک جدبد انتقال پیدا نماید

تغییرات علامت تجاری

تغییر در علامت تجاری شامل موارد مختلفی همچون اصلاح طبقه و کالاها ،تغییر نشانی، انتقال کلی یا جزئی از علامت تجاری و… میباشد که در این راستا اولین قدم مراجعه حضوری به اداره مالکیت صنعتی و همراه داشتن مدارک مورد نیاز (از جمله اصل گواهی و یا وکالتنامه معتبر و همراه داشتن مدرک مثبت هویت) جهت اخذ شماره اظهارنامه و رمز در خصوص پرونده های قدیمی می باشد.
با توجه به الکترونیکی شدن روند تمامی پرونده ها می بایست پس از اخذ شماره اظهارنامه و رمز، نسبت به انجام تغییرات با توجه به گزینه های مربوطه اقدام نمود و سپس مدارک مربوطه را از طریق بارگذاری و سیستمی به اداره ارسال نمود.
موسسه حقوقی چترعدالت ایرانیان در این خصوص با به کارگیری از تجربیات وکلای پایه یک دادگستری آمادگی دارد تا در این زمینه در کنار شما عزیزان تا حصول نتیجه مطلوب گام بردارد.

ثبت طرح صنعتی

طبق ماده ۲۰ قانون طرحهای صنعتی هرگوتنه ترکیب خطوط یا رنگها و هرگونه شکل سه بعدی  با خطوط ، رنگها و یا بدون آن ، به گونه ای که ترکیب یا شکل یک فرآورده صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را تغییر دهد طرح صنعتی است .
مهم ترین نکته در خصوص طرح صنعتی همانطورکه در قانون آمده است جدید یا اصیل بودن است که این بدان معناست که طرح نباید از طریق انتشار یا برحسب مورد قبل از حق تقدم اظهارنامه برای عموم افشاء شده باشد.
اظهارنامه باید در بردارنده مشخصات طرح باشد و ممکن است طراح به غیر از متقاضی باشد که در قسمت اخیر باید ذیحق بودن متقاضی برای ثبت طرح صنعتی محرز باشد. همچنین ممکن است طراحان متعدد و مالکیت نیز مختص یه یک شخص حقیقی یا حقوقی نباشد.
اداره مالکیت صنعتی پس از بررسی اظهارنامه در صورت کامل بودن مدارک و وجود شرایط لازم که در مطالب فوق به آن اشاره شد ، طرح صنعتی را ثبت و آگهی مربوط به انتشار آن را جهت درج در روزنامه رسمی صادر می نماید و پس از از انتشار آن در روزنامه رسمی گواهی ثبت آن را به نام متقاضی صادر می نماید . در غیر اینصورت آن را مردود اعلام می نماید .

مراحل ثبت طرح صنعتی
۱- ثبت اظهارنامه الکترونیکی طرح صنعتی  ۲-صدور آگهی رسمی ثبت طرح صنعتی  ۳- صدور گواهی ثبت طرح صنعتی

مدارک لازم جهت ثبت طرح صنعتی
۱- تکمیل اظهارنامه الکترونیکی   ۲- کپی شناسنامه و کارت ملی طراح (حتماً باید شخص حقیقی باشد)   ۳-عکس طرح صنعتی مورد تقاضا (از ۶ نمای مختلف که گویای تمام زوایای طرح صنعتی باشد)   ۴- کپی شناسنامه و کارت ملی مالک طرح صنعتی و در صورتیکه شخص حقوقی باشد کپی روزنامه تأسیس
شایان ذکر است مطالب فوق به صورت موجز و مختصر بوده و مراحل ثبت و اداری آن دارای نکات ظریف و خاص می باشد . موسسه چتر عدالت ایرانیان با بهره گیری از وکلای پایه یک و متخصص در زمینه ثبت طرحهای صنعتی آمادگی دارد تا در این خصوص علاوه بر مشاوره تخصصی نسیبت به ثبت طرح های صنعتی و دعاوی مربوط به طرح های صنعتی در کنار شما شهروندان محترم قدم بردارد . و حامی حقوق شما

 

ثبت اختراع

طبق ماده ۱ قانون ثبت اختراع : اختراع نتیجه فکر فرد یا افراد است که برای اولین بار فرآیند یا فرآورده ای خاص را ارائه می کند و مشکلی را در یک حرفه ،فن،فناوری،صنعت و مانند آنها حل می نماید.
طبق توضیح ماده ۱ قانون ثبت ، اختراعی که کاربردی و دارای ابتکار و جدید نباشد قابلیت ثبت ندارد.
امروزه با توجه به مقررات جدید قانون ثبت اختراعات و نیاز به تایید مراحل مختلف از سوی مراجع ذیصلاح ،ثبت اختراع یک موضوع تخصصی به حساب می آید که این امر توسط وکلای متخصص ثبی در موسسه حقوقی چتر عدالت ایرانیان صورت می پذیرد.
اولین قدم در راستای ثبت اختراع ،تکمیل اظهارنامه به صورت الکترونیکی در پایگاه اینترنتی اداره کل مالکیت صنعتی می باشد که از جمله مراحل آن تعیین موضوع اختراع ،توصیف ادعا ،خلاصه ای از توصیف اختراع و در صورت لزوم ارائه نقشه مربوط به اختراع می باشد.

شما می توانید قبل از اقدامات ثبتی  مشاوره حضوری را با وکلای متخصص ثبتی  موسسه تجربه نمایید.

 

پلمپ دفاتر قانونی

کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از شرکتها و موسسات و افراد که طبق قانون ملزم به پرداخت مالیات هستند باید از سازمان امور مالیاتی دفاترقانونی را دریافت و کلیه امور وفعالیتهای مربوطه را در آن درج نمایند.

هدف از استفاده از این دفاتر که در قانون تجارت تعریف شده اند این است که در آخر هر سال مالی و زمان تحویل اظهارنامه مالیاتی به اداره دارایی ارائه می گردد تا بر اساس مندرجات آن و البته با لحاظ اینکه شرایطی که قانون مقرر داشته رعایت شده باشد از جمله اینکه به ترتیب و بدون تراشیدگی و خط خوردگی ولاک گیری  باشدو… مبنای تعیین مالیات خواهد بود.در غیر اینصورت مالیات به صورت علی الراس تعیین و مشمول جریمه مالیاتی خواهند شد.

مدارک لازم جهت پلمپ دفاتر:

کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل

کپی روزنامه رسمی تاسیس و آخرین تغییرات در صورت تغییر داشتن

مهر شرکت

پروسه پلمپ دفاتر بین ۱ روز کاری تا ۱ماه انجام می گیرد.

 

انحلال شرکت

شرکت های سهامی در موارد ذیل منحل می شود :

۱- زمانیکه شرکت موضوعی را که برای آن تشکیل شده است انجام داده یا انجام آن غیر ممکن شده باشد.

۲- در صورتی که شرکت برای مدت معین تشکیل گردیده ومدت منقضی شده باشد مگر آنکه مدت قبل از انقضاء تمدید شده باشد.

ادامه

ثبت شرکت تضامنی

شرکت تضامنی شرکتی است که تحت یک عنوان خاصی برای امور تجارتی بین دو یا چند نفر تشکیل می گردد. همان طور که از نام شرکت مشخص است در صورتی که دارایی شرکت برای تأدیه تمام قروض و تعدات کافی نباشد ، هریک از شرکاء مسئول پرداخت تمامی قروض می باشد.

نکات مربوط به شرکت تضامنی

۱-در ثبت شرکت تضامنی باید عبارت شرکت تضامنی و حداقل نام یکی از شرکاء قید شود .

۲-در این شرکت منافع به نسبت سهم الشرکه بین شرکاء تقسیم می شود مگر اینکه  در شرکتنامه  غیر از این مقرر شده باشد.

ادامه

ثبت شرکت سهامی خاص

شرکت های سهامی شرکت تجاری محسوب می شوند و سرمایه اینگونه شرکت ها در زمان تأسیس منحصراًتوسط مؤسسین تأمین می گردد. و حداقل شرکا سه نفر می باشد ، و دو نفر نیز به عنوان بازرس انتخاب می شوند که بازرسین نباید از اعضاء باشند.همچنین حداقل حداقل ۳۵ درصد سرمایه شرکت می بایست پرداخت گردد.
نکات مربوط به شرکت سهامی خاص
۱-امضای سهام درشرکتهای سهامی به منزله قبول اساسنامه شرکت و تصمیمات مجامع عمومی می باشد.
۲-شرکت های سهامی نمی توانند سهام خود را برای پذیره نویسی در بورس اوراق بهادار یا بانک ها عرضه کنند.
۳-کلیه مؤسسین نسبت به اقداماتی که برای تأسیس و به ثبت رساندن شرکت انجام می دهند مسئولی تضامنی دارند.
مدارک لازم جهت ثبت شرکت
۱-کپی شناسنامه و کارت ملی اعضاء
۲-اصل گواهی عدم سوء پیشینه اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل و بازرسین
۳-اقرارنامه
۴-داشتن مجوز در صورتی که موضوع شرکت نیازمند اخذ مجوز باشد.
۵-اصل وکالتنامه وکیل در صورتی که ثبت توسط وکیل انجام می شود.
شما می توانید جهت ثبت و یا هرگونه تغییراتی درشرکت سهامی خاص  از وکلای متخصص مؤسسه بهره مند گردید.