مشاوره حقوقی

مشاوره حقوقی

 

مشاوره در انگلیسی معادل واژه (Consultation)، به معنای همفکری، مشورت کردن و یا مشورت با دیگران است. مشاوره، مشورت و دریافت کمک اطلاعاتی درباره ی یک موضوع است که بین مراجع (کمک‌گیرنده) و متخصص ( مشاور) انجام می‌گیرد. مشاوره در موضوعات و زمینه‌های مختلف علمی و برای اهداف گوناگون انجام می‌شود.در دنیای امروز همگام با پیشرفت هایی که صورت می گیرد، پیچیدگی های آن نیز افزایش یافته است. این پیچیدگی ها در مشاور حقوقی – امور مختلف فردی و سازمانی دیده می شود. نوع روابط انسان ها با یکدیگر، سازمان ها با یکدیگر و انسان ها با سازمان ها تغییر کرده و عوامل زیادی در آن دخالت دارند. این پیچیدگی ها به نوعی کار را سخت تر و برخی از مشکلات را پیچیده تر کرده است. بر همین مبنا نیز قوانین و مقررات پیچیده تر شده اند و استناد به آنها برای دفاع از خود به تخصص و تجربه کافی نیاز دارد. لذا با ادامه این روند نیاز بازار کار به مشاوران و متخصصان حقوقی افزایش یافته و شرایط بهتر شغلی برای کارشناسان حقوقی متصور خواهد بود.همچنین امروزه در خیلی از مواقع مردم عادی برای دفاع از حق خود یا پیگیری مطالبات قانونی خود از افراد، شرکت ها و یا سازمان های دولتی و حاکمیتی نیازمند دریافت مشاوره از کارشناسان و مشاوران حقوقی زبردست می باشند و بدون کمک گرفتن از آنها گاهی اوقات رسیدن به نتیجه مورد نظر غیر ممکن به نظر می رسد.

 

مشاور حقوقی به مدیران و ذی نفعان یک سازمان کمک می کند تا ضمن توجه به مسئولیت های کیفری، حقوقی، جزایی و انتظامی تصمیماتشان، تصمیمات صحیح تری اتخاذ نمایند و همچنین در مواجه به مسایل حقوقی سازمانی به آنها در حل و فصل مسایل و مشکلات یاری می رساند. مشاور حقوقی با تسلط کاملی که به قوانین و اصول حقوقی دارد، کلیه امور حقوقی سازمان یا شرکت از جمله تهیه و تنظیم آیین نامه ها و دستورالعمل ها، انعقاد قراردادهای داخلی و خارجی، رسیدگی و پیگیری پرونده های حقوقی و دعاوی اداری و استخدامی، شرکت در جلسات دادرسی و دفاع از حق سازمان، ارائه مشاوره حقوقی به کارکنان در صورت لزوم، انجام امور حقوقی مربوط به مناقصه، مزایده و … را برعهده دارد.در شرکت ها و سازمان های دولتی معمولا یک بخش حقوقی متشکل از چندین کارشناس حقوقی امور مربوط به انعقاد قراردادهای خرید و فروش؛ انعقاد قراردادها و تفاهم نامه های بین سازمانی و سایر امور حقوقی دستگاه را زیر نظر دارند و معمولا بررسی و اعلام نظر اداره حقوقی یکی از مراحل انجام عملیات فوق می باشد.در شرکت های خصوصی ممکن است یک مشاور به چند شرکت کوچک مشاوره حقوقی بدهد و یا فقط در استخدام یک شرکت باشد. در شرکت های خصوصی بزرگ نیز مدیران شرکت از یک تیم مشاوره پرقدرت و زبردست و یک واحد حقوقی مجزا نیز بهره می برند.برخی از مشاوران حقوقی در حوزه های خاص و تخصصی فعالیت می کنند. به عنوان مثال یک مشاور حقوقی فقط به شرکت ها و سازمان های هنری و دیگری فقط به سازمان های ورزشی مشاوره می دهد.بنابراین در رابطه با مهم ترین وظایف یک مشاور حقوقی می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

 

تهیه متن قراردادهای شرکت یا سازمان و نظارت بر روند عقد آنها

ارائه اطلاعات لازم و انجام امور حقوقی مربوط به انواع مناقصه ها، مزایده ها و …

ارائه مشاوره های حقوقی به مدیران و کارکنان

جمع آوری، بررسی و تنظیم اطلاعات لازم برای تهیه قوانین، اساسنامه ها، آیین نامه ها، دستورالعمل ها و …

انجام کلیه کارهای مربوط به ثبت، تغییرات در ساختار، انحلال شرکت ها و …( عمدتا در شرکت های خصوصی)

جمع آوری اطلاعات لازم و استفاده از آنها برای دفاع از سازمان یا شرکت مربوطه در محاکم قضایی

رسیدگی به شکایات و دعاوی حقوقی و اداری

در کنار وظایف یک مشاور حقوقی می توان به  برخی از مهارت ها و دانش مورد نیاز  برای شغل مشاور حقوقی نیز اشاره کرد:

 

آشنایی و تسلط کامل در قوانین و امور حقوقی

توانایی تصمیم گیری سریع و درست

توان تجزیه و تحلیل مناسب

داشتن صداقت و امانت داری

رعایت عدل و انصاف (به خصوص در دعاوی بین مدیران و کارکنان)

توان برقراری ارتباط مناسب و توجه به جزئیات

مهارت خوب در سخنوری و نوشتن و توانایی متقاعد کردن دیگران

آشنایی نسبی با سایر مسایل سازمانی از جمله امور استخدامی، مالی و

مشاوره حقوقی در موارد زیر توسط وکیل دادگستری و مشاور حقوقی ارائه می گردد :

 

مشاوره حقوقی به منظور جلوگیری از وقوع مشکلات حقوقی:

در این خصوص اشخاص با مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری ، راجع به مسائل مورد نظر خود مشاروه حقوقی می نمایند به عنوان مثال در خصوص معاملات ، مشارکت ، ازدواج و سایر موضوعات و مسائل حقوقی و یا کیفری دیگر، که هدف از این مشاوره حقوقی جلوگیری از وقوع مشکلات در آینده و آگاهی از جایگاه و موقعیت حقوقی خود نسبت به طرف مقابل می باشد و با مشاوره حقوقی علاج واقعه را قبل از وقوع می نمایند .

 

مشاوره حقوقی در مورد مسائلی که احتمال وقوع آن وجود دارد:

اشخاصی که احتمال وقوع موضوع و مسائل حقوقی را می دهند چه اینکه خود بخواهند اقامه دعوی نمایند و چه اینکه شخصی بخواهد علیه آنها اقامه دعوا نماید ، با مشاوره حقوقی پیرامون موضوع محتمل و با آگاهی و آمادگی حقوقی ، با مسائل مواجهه می شوند که هدف از مشاوره حقوقی نیز آگاهی از نحوه اقامه دعوی و یا آگاهی از نحوه دفاع از دعوای احتمالی و نحوه برخورد با مسائل حقوقی و در نهایت بی اثر نمودن و یا کم نمودن آثار مسائل و مشکلات است.

 

مشاوره حقوقی در موضوعات حقوقی بوجود آمده که هنوز اقدام قانونی پیرامون آن از سوی طرفین انجام نگرفته است :

با توجه به این موضوع که طرح و اقامه دعوا نسبت به برخی از موضوعات حقوقی و یا کیفری مقید به زمان خاص     می باشد و چنانچه دلائل جمع آوری و یا تحصیل نشود امکان دسترسی به آن دلائل وجود نخواهد داشت و یا چنانچه در مهلت مقرر اقامه دعوی نشود و یا اقدام قانونی صورت نگیرد ، دیگر امکان پذیرش دعوا وجود نخواهد داشت لذا مشاوره حقوقی ضروری بوده و می بایست انجام شود .

 

مشاوره حقوقی پیرامون موضوعات و مسائلی که در مراجع قضایی اعم از دادسراها و یا دادگاه ها در جریان بوده و تحت رسیدگی است :

اشخاص در اینگونه موارد می بایست به این نکته توجه داشته باشند که مسائل حقوقی علی الاصول فقط یکبار قابلیت طرح و اقامه را داشته مگر موارد و موضوعاتی که از این قاعده مستثنی هستند ، لذا با صدور حکم نهایی امکان برگشت به وضعیت قبل از صدور حکم و اجرای آن وجود نخواهد داشت لذا ضروری است که اشخاص راجع به پرونده مطروحه با مراجعه به وکیل دادگستری ، مشاوره حقوقی داشته  و در صورت لزوم نیز جهت پیگیری پرونده به وکیل دادگستری اعطای وکالت نمایند .

 

مشاوره حقوقی پیرامون مسائل و مشکلات حقوقی شرکتها و اشخاص حقوقی :

شرکت های تجاری نیز ضرورت دارد که پیرامون مسائل شرکت از قبیل انعقاد قرارداد ، و موضوعات حقوقی خود لااقل با وکیل دادگستری ، مشاوره حقوقی مستمر داشته باشند چرا که با گستردگی و تنوع مسائل حقوقی و پیچیدگی های خاص آنها ، این ضرورت کاملاً احساس می شود .

 

مشاوره حقوقی پیرامون تنظیم دادخواست ، لوایح ، اعتراض به نظر کارشناس و تنظیم دادخواست و لایحه تجدیدنظر خواهی و . . .  :

با توجه به پیچیدگی مسائل حقوقی و تنوع آنها تنظیم دادخواست مناسب ، پایه و مبنای یک دعوی موثر بوده لذا اشخاص می توانند جهت تنظیم هر گونه دادخواست ، درخواست و کلیه لوایح به وکیل دادگستری مراجعه نمایند که جهت تنظیم دادخواست و لایحه تجدیدنظر خواهی و یا پاسخ به دادخواست و لایحه تجدیدنظر خواهی ، ضرورت مراجعه به وکیل دادگستری و مشاور حقوقی بیشتر به نظر می رسد .

 

مشاوره حقوقی پیرامون تنظیم قرارداد و یا نظارت بر انعقاد آن :

اشخاصی که قصد انجام معامله و یا انعقاد قراردادی را دارند می توانند قبل از انجام آن ، جهت اطلاع از موارد حقوقی آن با وکیل دادگستری ، مشاوره حقوقی داشته باشند و یا با حضور وکیل دادگستری مبادرت به انعقاد قرارداد و انجام معامله نمایند .

 

مشاوره حقوقی به جهت سئوال حقوقی و یا اطلاع از موضوعات حقوقی :

نظر به اینکه مسائل و موضوعات حقوقی دارای تنوع و پیچیدگی های خاص خود هستند لذا چنانچه شخصی بخواهد از موضوع حقوقی و یا کیفری خاصی اطلاع حاصل نماید و یا سئوال حقوقی ، کیفری و خانواده داشته باشد می تواند با وکیل دادگستری ، مشاوره حقوقی داشته باشد.

یک دیدگاه در “مشاوره حقوقی

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *